Over vriendschap en vrijpostigheid met Teresa Präauer en Judith Hermann
Vertaalster Els Snick gaat in gesprek met twee van de meest spraakmakende auteurs uit het Duitse taalgebied. De Duitse schrijfster Judith Hermann verovert al decennia boekenplanken met haar fijnmazige verhalen en romans, Teresa Präauer gooide met haar recente satirische roman de deuren in Oostenrijk wagenwijd open.
Bibliotheek Permeke, Antwerpen Boekenstad, dasKULTURforum en Boektopia nodigen Judith Hermann en Teresa Präauer uit voor een exclusief gesprek. Het onderhoud met vertaalster Els Snick is in het Duits. Herman Vinckers, vertaler van Judith Hermann, tolkt het gesprek.
Alle activiteiten van Boektopia op Toer zijn gratis, reserveren voor dit gesprek is niet nodig. Tijdig aanwezig zijn uiteraard wel.
Over Kiezels van Judith Hermann
Een jeugd doorgebracht in onconventionele omstandigheden, het verdeelde Berlijn, familiebanden en affiniteiten, lange, gelukkige zomers aan zee. Judith Hermann praat over haar leven en haar schrijven, over wat haar schrijven en leven samenhoudt en verbindt. Waarheid, uitvinding, geheugen en geheimen – waar begint een verhaal en waar eindigt het? Hoe betrouwbaar is ons geheugen, hoe zeer lijken onze dromen op de werkelijkheid?
Judith Hermann publiceerde in 1998 haar eerste bundel Zomerhuis, later en maakte er nationaal en internationaal met - een furore mee. Na nog twee bundels en een roman, verscheen het veelgeroemde Lettipark (Uitgeverij Vleugels, 2021). Daheim kwam in eigen land uit in 2021, gevolgd door Wir hätten uns alles gesagt in 2023. Hermanns werk is veelvuldig bekroond, met onder andere de Kleist Preis, de Friedrich Hölderlin Preis, de Wilhelm Raabe Preis en de Deense Blixenprisen. Ze woont aan de kust van Ostfriesland.
Over Koken in de verkeerde eeuw van Teresa Präauer
Gastvrouw kunnen zijn betekent uiteindelijk: volwassen zijn. De roman gaat over één avond en een uitnodiging voor een diner. Vol recepten voor een geslaagd leven en een mislukte avond, die steeds opnieuw begint. Grappig en vrolijk is de avond, tegelijkertijd begeleid door de onderhuidse of openlijk uitgesproken agressie van de deelnemers. In hun gesprekken de grote en kleine onderwerpen, van ‘foodporn’-beelden op internet tot koken, winkelen en het leven.
Präauer zet een intelligent ‘Kammerspiel’ op de planken, dicht op de tijdgeest en tijdloos mooi, en heeft met Koken in de verkeerde eeuw tegelijkertijd een heerlijke sociale satire geschreven voor, door en over de Ottolenghi-generatie.
Teresa Präauer studeerde Duitse taal- en letterkunde en beeldende kunst. Bij de onafhankelijke uitgeverij Wallstein verschenen al drie romans, twee verhalenbundels en een lang essay van haar. Präauer ontving onder meer de Aspekte Literaturpreis, de Erich Fried Preis en de Ben Witter Preis. Ze woont in Wenen.
Els Snick is literair vertaler, docent Duits aan de Universiteit Gent en voorzitter van het Joseph Roth Genootschap.