activiteiten

Psychotherapeut Karin Francken en rouwcoach Peter Rouwoos over de relatie met kinderen

Karin en Peter
Voorstelling
Voorstelling
Voorstelling
dinsdag 29 oktober 11:30 - 12:15
Zaal 2 (Meeting Center)

Velen van ons hadden een romantisch beeld van ouderschap, maar de realiteit is vaak anders. Opvoeden is een echte uitdaging, vol hoogte- en dieptepunten. Pyschotherapeut Karin Francken vertelt over hoe de relatie met en de hechting van je kind de essentie is van opvoeden. Rouwcoach Peter Rouwoos gaat dieper in op het bespreekbaar maken van rouw bij (jonge) kinderen.

Het leven verandert drastisch wanneer er kinderen komen. Het vraagt om andere keuzes en een nieuw levensritme. In de loop der jaren heeft Karin Francken zich steeds meer verdiept in het begrijpen en begeleiden van kinderen en hun ouders. Ze ontdekte dat de sleutel tot de beste ondersteuning van je kind zit in een nieuwe kijk op opvoeden. De basis van waaruit alles vertrekt is de relatie met je kind. Alleen zo kunnen we samen een veilige en liefdevolle omgeving creëren waarin kinderen zich geaccepteerd voelen. Zonder sterke hechting kun je niet opvoeden.

In haar boek De relatie met je kind biedt Karin ouders, grootouders en iedereen die met kinderen werkt inzichten en praktische handvatten voor het bevorderen van een sterke ouder-kindrelatie, het begrijpen van emoties en gedrag en het belang van open communicatie en persoonlijke groei.

MAAK ROUWEN BESPREEKBAAR

Als kleuterjuf bij de oudste kleuters was Inge Nees meer dan 30 jaar nieuwsgierig naar hun reacties in allerlei situaties. Veel praten met en luisteren naar 5-jarigen, hen zien groeien en openbloeien maakte haar job ongelofelijk boeiend. Sinds februari 2023 wist ze dat ze ongeneeslijk ziek is, één van haar eerste reacties was : “En wat met mijn kleuters? Hoe zal ik het hen vertellen?”

In haar eerste boek Juf, waar ben je? neemt Inge afscheid van de kleuters en zij van haar. Want er bestaan veel boeken over het verlies van een opa, mama, broer of zus maar nergens kon ze iets vinden over een juf of collega die plots wegvalt. Haar verhaal zal hopelijk een opener zijn om met jonge kinderen over de dood te (leren) praten, want dat kan best op een zeer natuurlijke manier. Een verhaal dat in elke basisschool, op palliatieve afdelingen, in wachtzalen bij artsen, in elk gezin zou terecht moeten komen.

Helaas moesten we in maart 2024 afscheid nemen van Inge, maar niet voor ze een tweede boek publiceerde: Mijn Troostpop, over de functie van een troostpop met de werkwijze hoe je er zelf één kan maken.

Inge's man en rouwcoach Peter Rouwoos gaat tijdens deze voorstelling dieper in op beide publicaties en het bespreekbaar maken van rouw bij (jonge) kinderen.