We leven in een tijd vol emoties. Ze beïnvloeden ons dagelijkse leven, maar ook ons politieke bestel. Sommige emoties worden als ‘goed’ en ‘wenselijk’ gezien, andere zetten we weg als ‘verwerpelijk’ en ‘zwak’. Maar is dat zo? Is een beetje jaloezie niet net heel gezond? En is angst soms een schild tegen meer kwaad?
In de boekenreeks Een kleine filosofie van grote emoties buigen bekende auteurs zich telkens over een andere emotie, op een manier die ze zelf kiezen. Auteurs Saskia De Coster en Erwin Mortier kruipen elk in een emotie (jaloezie en liefde) om die voluit te beleven en te verkennen. Filosoof Ignaas Devisch staat dan weer stil bij de kracht van de stilzwijgende emotie. Moet elke emotie wel gedeeld worden? ‘Emoties bespreekbaar maken is een goede vooruitgang geweest. Maar als het spreken dwingend wordt als gevolg van die ‘bevrijding’, dan hebben we de ene plicht ingeruild voor de andere. En blijven we sukkelen met de plaats van emoties in ons leven.'
Erwin, Saskia en Ignaas zoeken het spanningsveld op tussen deze verschillende emoties, live in een gesprek met Melissa Giardina.
OVER DE AUTEURS
Saskia De Coster is samen met Erwin Mortier een van de meest toonaangevende pennen van Vlaanderen, genomineerd voor de belangrijkste literatuurprijzen van de Lage Landen.
Ignaas Devisch is professor in de medische filosofie en ethiek. Daarnaast is hij auteur en columnist en verzorgt consultancy op het vlak van ethiek en filosofie voor bedrijven en particulieren.