Met Zevenpoot brengt Arnon Grunberg een liefdesverklaring aan de mens. Hoe een satirisch kinderboek uitgroeide tot een zachtaardig commentaar op kunst, ideologie en maatschappij vertelt hij aan Charlotte Van den Broeck.
'Onze liefde overwint alles,’ zeggen mevrouw en meneer Knoblauch wanneer ze een piepklein zoontje met acht beentjes krijgen, ‘we houden van hem zoals hij is.’ Maar de buitenwereld heeft haar bedenkingen. Is de achtbener een medisch wonder? Moderne kunst? Een vreemdeling?
Onder de titel Wit privilege met zeven benen (eentje brak per ongeluk af) wordt hij tentoongesteld in het Stedelijk Museum. Toch wil het met zijn maatschappelijke acceptatie niet vlotten. Nadat de ouders hun spaargeld kwijtraken aan een alternatieve genezer, ervaart de jongen in Ter Apel barmhartigheid, misschien ook dankzij zijn vader, die hem heeft voorgehouden: waarheid is wat de mensen willen horen. Uiteindelijk overwint de liefde inderdaad alles, maar altijd anders dan je denkt.
De nieuwe Grunberg, Zevenpoot, is zijn mooiste boek, want geïllustreerd door Thé Tjong-Khing, een van Nederlands beroemdste tekenaars. Een kinderboek was de bedoeling, maar het werd een nieuw genre: een springerig ballet van geestigheden, ‘Grunberger’ zal een boek niet gauw worden.
De Standaard
Arnon Grunberg is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver, woonachtig te New York. In 1994 verscheen zijn debuut Blauwe maandagen, gevolgd door onder andere Figuranten, Fantoompijn, De asielzoeker, Huid en Haar, Moedervlekken, Goede mannen en Bezette gebieden. Voor zijn roman Tirza ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs.
Grunberg schrijft columns, essays, recensies, korte verhalen en reportages voor diverse kranten, weekbladen en literaire tijdschriften zoals NRC Handelsblad, Vrij Nederland en de VPRO-Gids. Daarnaast levert hij bijdragen aan internationale kranten en tijdschriften, zoals Die Welt, Die Zeit, Libération, Ha’aretz en The New York Times. Zijn werk is vertaald in 29 talen. Voor zijn oeuvre ontving hij onder andere de Constantijn Huygens-prijs, de Gouden Ganzenveer en de P.C. Hooft-prijs.
Charlotte Van den Broeck maakte op overdonderende wijze haar entree in de Nederlandse literatuur. Haar literaire werk is vertaald in vele talen. Haar eerste twee dichtbundels werden overladen met lof en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs en de Paul Snoeckprijs. Haar prozadebuut Waagstukken, een bestseller met 15.000 verkochte exemplaren, viel eveneens in de prijzen en was een internationaal succes. Onlangs verscheen haar tweede prozaboek: Een vlam Tasmaanse tijgers.